Gândește. Acționează. Votează!
            Europa are nevoie de tine!
GÂNDEŞTE. ACŢIONEAZĂ. VOTEAZĂ! 
EUROPA ARE NEVOIE DE TINE!
   Prima pagina      Activități

Descrierea activităților şi rezultatele implementării proiectului:


Training de formare la L.P.S. „Viitorul” Piteşti şi Casa de Cultură a Studenților Pitești

Constituirea echipei de proiect a fost o etapă importantă în cadrul proiectului, urmată de pregătirea acestora pentru activitățile ce urmau să fie derulate. În acest sens, în cadrul L.P.S. „Viitorul” Piteşti, elevii voluntari selectaţi au beneficiat de sesiuni de training, susţinute de către profesorii coordonatori, referitoare la cetăţenia europeană, precum şi de instruire şi suport în repartizarea sarcinilor, în cadrul grupului, activităţile ce urmau a fi desfăşurate fiind stabilite, de comun acord, de către participanţii voluntari. Întrucât elevii provin din ciclul inferior al liceului, experiența acestora în proiecte de campanie era limitată. În acest context, la Casa Studentului a fost organizat un training de formare cu privire la modul de derulare a unui proiect, alocarea resurselor, împărțirea responsabilităților, relația cu grupul țintă, modalități de atingere a țintelor propuse, verificarea obiectivelor si feedback-ul activităților. Trainingul a fost util în desfăşurarea proiectului, cunoștințele asimilate fiind un suport real în munca voluntarilor în cadrul proiectului de campanie.


Campanie de informare la Liceul cu Program Sportiv și Clubului Sportiv Școlar

În cadrul liceului au fost derulate numeroase campanii de informare despre drepturile cetățeanului european. Au fost susținute prelegeri, distribuite pliante, dezvoltate workshop-uri. Toate activitățile au fost desfăşurate de voluntarii echipei, uneori aflați în situația inedită de a ține discursuri și a dialoga cu persoane din grupul țintă, mai în etate. Astfel de campanii s-au derulat și în cadrul Clubului Sportiv Școlar ce reunește elevi de la toate liceele din oraș, practicanți ai unor sporturi diverse. Campania s-a dovedit un succes, peste 500 de elevi din grupul țintă luând contact cu voluntarii echipei de proiect.


Activități în parteneriat cu Direcția pentru Tineret a Județului Argeș

          Folosindu-se de abilitățile și competențele sportive, voluntarii au derulat mai multe activități în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport şi Tineret din județul Argeș. În baza parteneriatului semnat, voluntarii au derulat mai multe campanii de informare în locurile cu o mare afluență de cetățeni, în special, tineri și anume parcurile orașului. În parcul Lunca Argeșului a fost organizat un eveniment sportiv, promovat prin rețelele de socializare și reflectat în mass-media, la care au fost invitați tineri din grupul țintă, sub sloganul ,,Uniți prin sport, cetățeni activi ai Europei!”.  Evenimentul a fost un prilej excelent pentru a explica tinerilor prezenți la eveniment rolul Parlamentului European și drepturile de care beneficiază în calitatea de cetățean european, calitate ce revine automat oricărui cetățean român. Numeroși tineri prezenți și însoțitorii lor au adresat întrebări și au primit lămuriri privind apartenența la Uniunea Europeană.

 

Activități în parteneriat cu Fundația COMPARTIR

În baza acordului de parteneriat încheiat au fost derulate mai multe activități cu tinerii, într-o atmosferă non-formală, potrivită perioadei estivale. Fundația, cu o bogată activitate națională și internațională în schimburi de tineri, a oferit cadrul potrivit pentru activități legate de cetățenia democratică în spațiul european. Activitățile au presupus cunoașterea și recunoașterea drepturilor pe care fiecare le are în calitate de cetățean european, pe baza unor jocuri de rol derulate în cadrul activităților.

Acestea au urmărit, totodată, dezvoltarea abilităţilor de autocunoaştere, încredere în sine, leadership, comunicare non-violentă, lucru în echipă şi implicarea în comunitate. Toate aceste obiective au fost susţinute prin activităţi practice şi cu ajutorul metodelor de educaţie non-formală, la care au participat și tineri din alte localități și chiar din unele ţări ale U.E.. Drept urmare, programul s-a desfăşurat atât în limba română, cât şi engleză, dezvoltarea abilităţii de comunicare în limba engleză considerându-se a fi un lucru foarte util pentru adolescenţi, în viitor, cunoaşterea şi exprimarea în această limbă constituind o necesitate.

Tinerii voluntari au primit informaţii şi despre modul în care sunt organizate proiectele Schimburi de Tineri din Programul European „Tineret în Acţiune”, s-au bucurat de unele activităţi culturale şi au învăţat ce înseamnă să fii cetăţean european.


Conceperea afișului de campanie

Punctul central al reflecțiilor de grup a fost conceperea afișului de campanie. Elevii au căzut de acord că sloganul în trei pași „Gândește. Acționează. Votează!” exprimă cel mai bine mesajul pe care trebuie să îl transmită campania. Au fost alese elemente ușor de identificat (steagurile celor 28 de state membre și arhetipuri umane care pot reprezenta pe oricare dintre cetățenii Europei, fără discriminare.


Simularea procesului electoral şi realizarea unui studiu comparativ între alegerea reprezentanţilor elevilor în Consiliul Şcolar al Elevilor şi alegerea unui europarlamentar.

Pentru că de cele mai multe ori, punerea în practică a teoriei este cel mai la îndemână mod de a exercita o acțiune, în cadrul liceului a fost derulată a acțiune de simulare a procesului electoral.

Pentru început, elevii au luat parte la sesiuni de instruire pe tema alegerilor, susţinute de către profesorii coordonatori. Ulterior, au preluat conducerea şi au organizat întâlniri pentru colegii lor, pentru a-i informa de ce votul este necesar într-o democraţie care se respectă şi au prezentat „programele electorale”. Elevii de la L.P.S. „Viitorul” Piteşti au participat la această simulare a procesului electoral în condiţiile în care dreptul la vot fusese deja exercitat printr-un proces similar, ei având experienţă în derularea procesului electiv de la alegerile democratice pentru constituirea Consiliului Şcolar al Elevilor. În acest sens, ei au organizat o dezbatere între „candidaţi”, pentru a compara „programele lor electorale” şi a selecta cel mai bun competitor. Elevii au fost așteptați de ,,reprezentanții structurilor statului'' - elevi, ce aveau pregătite ,,listele electorale permanente'',  pe baza cărora, votanții au primit buletine de vot, pe care erau înscrise pătrate de diferite culori. Buletinul de vot era introdus, ulterior, în urna de vot și o comisie participând la ,,numărarea voturilor''. Activitatea s-a bucurat de succes, mulți dintre elevi exprimându-și surprinderea despre modalitatea simplă prin care își pot exercita dreptul la vot.


Realizarea unui material audio-video de exemplificare a exercitării unui drept cetăţenesc european

Echipa de voluntari a L.P.S. „Viitorul” Piteşti a realizat şi înregistrat un material audio-video postat, ulterior, pe site-ul campaniei www.cetateniaeuropeana.eu şi pe Facebook/cetatenia europeana, prin care au demonstrat cum poate fi exercitat un drept cetăţenesc, în exemplul ales, dreptul la libera circulaţie a persoanelor, în spaţiul U.E..


     Dezbatere publică cu un senator al Parlamentului României şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice despre alegerile europarlamentare

         Această activitate, ultima programată în cadrul proiectului nostru, a fost, poate, cea mai importantă, întrucât a sintetizat şi punctat, practic, esenţa întregului nostru demers de-a lungul campaniei noastre de voluntariat şi anume: implicarea cât mai mare a tinerilor în procesul decizional şi creşterea participării, în special din rândul acestora, dar nu numai, la alegerile europarlamentare din mai 2014. Cei prezenţi, peste 200 de tineri, au ajuns, în final, la concluzia că, dreptul fiecăruia dintre noi de a fi cetăţean european ne responsabilizează, totodată, să ne exprimăm opţiunea prin vot, în deplină cunoştinţă de cauză şi mai ales, bine informaţi.

Tinerii prezenți, au adresat numeroase întrebări legate de: facilitarea participării cetățenilor la alegerile europene din 2014 și asigurarea respectării principiilor democratice ale acestor alegeri, modalități legislative concrete de creștere a interesului pentru procesul de alegere a deputaților europeni. Din răspunsurile primite s-a putut concluziona că exercitarea dreptului de vot în cadrul alegerilor europene este cea mai bună modalitate, pentru cetăţeni, de a-și face auzită vocea de către factorii de decizie ai U.E..

          Tinerii s-au bucurat că au putut afla informații relevante, în mod direct, chiar de la unul dintre reprezentanții cetățenilor în Parlamentul României, d-nul Zisu Ionuţ Elie, senator - Colegiul 4 Piteşti. Dezbaterea a fost un prilej potrivit pentru exercitarea drepturilor cetățenești, elevii dovedindu-se abili și comunicativi, utilizând cele mai adecvate metode pentru a primi răspunsuri chiar și la subiecte sensibile, dezbătute în societatea contemporană.

 

Webmaster: prof. Victoria Daniela Petreanu